Χρόνια νεφρική ανεπάρκεια

Χρόνια νεφρική ανεπάρκεια

Χρόνια νεφρική ανεπάρκεια  (ΧΝΑ)– Αγγειακές προσπελάσεις

Με τον όρο νεφρική ανεπάρκεια περιγράφεται η αδυναμία του νεφρού να φέρει εις πέρας τις ενδοκρινολογικές, απεκκριτικές και μεταβολικές του λειτουργίες. Καθώς στις σύγχρονες πλέον κοινωνίες ο μέσος όρος ηλικίας μεγαλώνει, αντίστοιχα εμφανίζονται και μεγαλύτερα ποσοστά νεφροπαθών ασθενών. Η νεφρική ανεπάρκεια αποτελεί μια ιδιαίτερα σοβαρή νοσολογική οντότητα για τον ίδιο τον ασθενή. Για την αντιμετώπισή της είναι απαραίτητη η διεπιστημονική συνεργασία μεταξύ των θεραπόντων ιατρών, με τον θεράποντα νεφρολόγο να κατέχει τον κεντρικό ρόλο της επιστημονικής ομάδας. Ο θεράπων Αγγειοχειρουργός εφόσον κληθεί, είναι αρμόδιος να επιλέξει και να εκτελέσει την καταλληλότερη αγγειακή προσπέλαση για τον ασθενή με στόχο την όσο το δυνατό καλύτερη βατότητα της προσπέλασης, έχοντας πάντα κατά νου τη χρονιότητα της νόσου.

Πότε ο ασθενής παραπέμπεται στον Αγγειοχειρουργό;

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του διεθνούς ιδρύματος νεφρού και την κοινότητα αγγειακής χειρουργικής οι ασθενείς είναι υποψήφιοι να τοποθετηθούν σε μόνιμη αιμοκάθαρση, όταν η κάθαρση της κρεατινίνης είναι λιγότερη από 25ml/min. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι οι οδηγίες μπορεί να μεταβληθούν και αυτός είναι ο λόγος που ο ασθενής πρέπει να είναι σε συνεχή επαφή και να ακολουθεί τις οδηγίες του νεφρολόγου του. Εφόσον ο ασθενής είναι υποψήφιος για αιμοκάθαρση το συντομότερο δυνατό πρέπει να απευθυνθεί σε Αγγειοχειρουργό για τη διενέργεια της αγγειακής προσπέλασης, ώστε να παρέλθει ο απαραίτητος χρόνος για την ωρίμανση της αρτηριοφλεβικής επικοινωνίας. Το χρονικό διάστημα πρέπει να είναι τουλάχιστον 6 εβδομάδες πριν την έναρξη της αιμοκάθαρσης, ενώ το ιδανικό είναι 6 μήνες πριν.

Τι είναι η αγγειακή προσπέλαση;

Για να ξεκινήσει ο ασθενής την αιμοκάθαρση απαραίτητη προϋπόθεση είναι η δημιουργία μόνιμης αγγειακής προσπέλασης.

Οι αγγειακές προσπελάσεις είναι :

1. Αρτηριοφλεβική επικοινωνία ή αυτόλογη αρτηριοφλεβική επικοινωνία (A-V fistula)
2. Αρτηριοφλεβική επικοινωνία με χρήση μοσχεύματος
3. Μόνιμος κεντρικός φλεβικός καθετήρας αιμοκάθαρσης
4. Προσωρινός κεντρικός φλεβικός καθετήρας αιμοκάθαρσης.

Ποια περιοχή είναι η ιδανική για τη δημιουργία της αγγειακής προσπέλασης και ποια προσπέλαση είναι η καταλληλότερη ;

Η δημιουργία αυτόλογης αρτηριοφλεβικής επικοινωνίας είναι προτιμότερη από οποιαδήποτε άλλη επιλογή. Ο λόγος είναι ότι η A-V fistula έχει καλύτερη βατότητα και λιγότερες επιπλοκές, όπως μολύνσεις. Ακολουθεί η αρτηριοφλεβική επικοινωνία με χρήση μοσχεύματος και τελευταία επιλογή είναι ο κεντρικός φλεβικός καθετήρας αιμοκάθαρσης.
Ένας απλός αλγόριθμος που μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτός και να καλύψει τις ανάγκες αυτής της ενημερωτικής σελίδας είναι ότι η περιοχή της προσπέλασης επιλέγεται πάντα όσο το δυνατόν περιφερικότερα και στο μη επικρατές άκρο. Αυτό αποσκοπεί στο να υπάρχουν στο μέλλον και άλλες επιλογές αγγειακής προσπέλασης σε περίπτωση που η fistula σταματήσει να λειτουργεί.
Πιθανά σημεία αγγειακής προσπέλασης στα άνω άκρα είναι ο καρπός, το αντιβράχιο, ο αγκωνιαίος βόθρος και ο βραχίονας.
Πιθανά σημεία τοποθέτησης κεντρικού φλεβικού καθετήρα αιμοκάθαρσης είναι η σφαγήτιδα, η υποκλείδιος φλέβα και η μηριαία φλέβα.

Η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια αποτελεί μια βαριά νοσολογική οντότητα η οποία καθιστά απαραίτητη τη συνεχή επικοινωνία του ασθενούς με τον θεράποντα Νεφρολόγο, καθώς και την επικοινωνία με τον θεράποντα Αγγειοχειρουργό. Ο Αγγειοχειρουργός καλείται να επιλέξει και να δημιουργήσει την καταλληλότερη αγγειακή προσπέλαση με στόχο την απρόσκοπτη αιμοκάθαρση του ασθενούς

Back To Top
Θεσσαλονίκη

Τσιμισκη 126
ΤΚ. 54621
Τηλέφωνο:+30 2310 535 134 | +30 6977 53 55 73
[email protected]

Γιαννιτσά

Ελ. Βενιζέλου 138
ΤΚ. 58100
Τηλέφωνο:+30 2382 025 685  | +30 6977 53 55 73
[email protected]

Social